Yes, ik heb een stageplaats gevonden!
Mijn zoektocht naar een leuke stageplaats.
Als een echte avonturier ben ik op zoek gegaan naar mijn droomstage. En ja hoor! Ik heb er eentje gevonden. In deze blogpost leg ik jullie uit hoe ik dit heb aangepakt.
Wie, wat, waar en wanneer?
Vier vragen waar je zeker een antwoord op moet hebben voordat je de zoektocht naar een stage start zijn: wie, wat, waar en wanneer. De ‘wie’ staat voor jezelf. Als je zelf niet weet wat je verwacht van een stage dan ga je ook geen leuke stageplaats vinden. Wil je mijn verwachtingen over een stageplaats lezen? Lees hier mijn verwachtingen.
Daarnaast moet je weten wat voor stage je zoekt. Wil je eerder een allround stage waarin je alle facetten van jouw richting bespreekt? Of toch liever eentje specifiek gericht op 1 aspect van jouw opleiding? Als je het antwoord weet op deze vraag kan je verder naar de volgende.
Het is ook belangrijk om te weten waar je stage wil lopen. Dan bedoel ik niet zozeer welk bedrijf, maar eerder welke regio. Het is niet aangenaam om elke dag 3u te reizen om gewoon tot bij je stageplaats te komen. Dat houd je niet vol!
Wanneer je stage plaatsvindt, moet je even navragen bij je stagebegeleider. Het is namelijk heel belangrijk om de juiste data door te geven aan je potentiële stageplaats. Zo kunnen zij kijken welk werk ze in die periode voor jou hebben.
De zoektocht begint
Ga op zoek naar minstens 5 à 10 bedrijven, waarmee jij een connectie voelt. Dit kan gaan van bedrijven die producten leveren die je vaak gebruikt tot bedrijven waarin jij jouw passie kan tonen. Wil je de stage tot een goed einde brengen? Dan kan je dat het beste doen bij een bedrijf waar je volledig achterstaat.
Ik heb na deze zoektocht uiteindelijk 7 bedrijven gecontacteerd, waarvan ik er bij 3 op gesprek mocht gaan. Meestal stuurde ik een mail met mijn motivatiebrief en CV, waarna ik antwoord kreeg via mail of telefoon. Wat ik zeker ondervonden heb, is dat mensen in de communicatiewereld graag bellen. Geen idee waarom, maar het is zo!
Goed begonnen is half gewonnen
Een goede voorbereiding is een must! Zelf heb ik als een echte speurneus heel de website van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur afgezocht. Ik heb hun huidige en vroegere campagnes bekeken. Ik heb gekeken waar ze voor staan en wat hen drijft. Zo had ik een duidelijk beeld van wat me te wachten ging staan. Natuurlijk scoor je pluspunten als je weet waar ze mee bezig zijn. Ook kon ik mijn sterktes en zwaktes aftoetsen op wat zij deden en kon ik het perfecte profiel zijn voor de job.
Daarnaast is het belangrijk dat je weet met wie je een gesprek hebt. Ga eens kijken wat deze persoon in het verleden gedaan heeft, connecteer op LinkedIn … Door te weten met wie je babbelt, is het makkelijker om te weten wat hij/zij/die belangrijk vindt.
Het moment van de waarheid
Ready? Let’s go! Wees jezelf. Het heeft geen nut om je voor te doen als iemand anders. Zeg eerlijk wat je goede en slechte kanten zijn. Vergeet wel niet om erbij te vertellen hoe die slechte kanten ook weer positief kunnen zijn. Wacht, ik geef een voorbeeld. Een van mijn mindere punten is dat ik heel moeilijk ‘nee’ kan zeggen en zo dus veel hooi op m’n vork neem. Dit kan je natuurlijk ook positief bekijken. Doordat ik geen ‘nee’ kan zeggen, heb ik al heel veel ervaring opgedaan binnen verschillende organisaties en zo is mijn CV goed gevuld geraakt.
Zorg dat je dingen noteert. Zo weet je wat er nadien gezegd is en kan je een overzicht maken van wat je wel of niet leuk vond.
Het verdict
Sommigen hebben de keuze tussen meerdere stageplaatsen, anderen weer niet. Maar niet getreurd! Je hebt maar 1 goede stageplaats nodig. Kun je niet kiezen? Kijk dan naar je toekomstplannen. Wil je nog gaan verder studeren? Welke stage geeft jou dan de beste voorbereiding op deze studie. Zie je jezelf toch eerder werken in een bureau dan in een vrijwilligersorganisatie? Kies dan voor het bureau. Het is belangrijk dat je keuze gebaseerd is op wat jij graag doet en bij wie jij het meest comfortabel voelde tijdens het gesprek.
Toi, toi, toi! Veel succes met je zoektocht!
Meer weetjes?
Klik dan op deze link om de rest van mijn blogposts te lezen.
Comentários