top of page

Wat zou jij maken van het dorpsplein in Muizen?

Een inclusieve communicatiestrategie.

Foto: PowerPoint Eric Goubin


Opdracht van de dag: ontwikkel een inspraakproject in verband met de herinrichting van het dorpsplein in Muizen. Een fictieve case ontwikkelt door Eric Goubin van Kortom vzw. Persoonlijk vind ik dit een uitdagende opdracht, want ik wil graag bij de een overheidsinstelling gaan werken. Inclusieve en duidelijke communicatie is van groot belang, maar wel een uitdaging! Tijdens de brainstorm met mijn groepje kwamen we als snel met een idee: we gaan werken met verschillende communicatiefasen.


Wie willen we bereiken?


Moeilijk. Onze doelgroep is heel breed. We willen liefst van al alle inwoners van Muizen betrekken in dit fictieve project. Maar hoe gaan we dit doen? Enerzijds vinden we dat belanghebbenden uit verschillende leeftijdscategorieën inspraak moeten hebben in het project, maar anderzijds is het wel belangrijk dat iedere inwoner mee kan genieten van het resultaat. We mikken vooral op het bereiken van omwonenden, scholen en verenigingen. Zij gaan uiteindelijk het meeste gebruik maken van de nieuwe omgeving.


Fase 1: adviseren


Onze twee fasen van het project zijn gebaseerd op de participatieladder. De treden van de participatieladder zijn de verschillende niveaus waarop je iemand kan laten participeren. Onze eerste fase bestaat vooral uit de adviserende trede. De betrokken partijen kunnen via een fictief online forum hun mening delen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat de moeilijk bereikbare doelgroepen via sociale media of de post gecontacteerd worden. Kinderen bereiken doen we via de schoolomgeving met creatieve opdrachten. Tenslotte is het belangrijk dat je ook rond de tafel gaat zitten met verschillende verenigingen of adviesraden.


Fase 2: co-productie


Probleem. Hoe gaan wij ervoor zorgen dat toch iedereen zijn visie in het project zit en er niet te veel mensen aan de productiefase meewerken? Oplossing: mensen die willen deelnemen, mogen een contactformulier invullen. Als we zien dat niet alle leeftijden vertegenwoordigt zijn, gaan we op zoek naar bijkomende vertegenwoordigers. De geïnteresseerden worden gecontacteerd en krijgen een informatiebundel over het project.


Tijdens een infowandeling met de afgevaardigden stelt de architect de eerste versie van het plan voor. Hierbij worden mogelijkheden en het budget duidelijk gemaakt. Tijdens creatieve gesprekken krijgen de afgevaardigden de kans om verder te bouwen op het plan. Wanneer het uiteindelijke plan goedgekeurd is door alle partijen komt er een infotentoonstelling voor de inwoners van Muizen. Zo hebben ze de kans om te zien wat er gaat gebeuren met de dorpskern.


Wat een boterham


Veel woorden voor een fictief project, maar ik weet zeker dat dit een realistische case is die in het werkveld zeker kan voorkomen. Is dit de meest juiste oplossing? Misschien, maar we hebben het geprobeerd en dat is wat telt.


Meer PR-weetjes?


Lees dan mijn andere blogposts.



Kaat Pelkmans

Fijn dat je even langskomt! 

Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Klik dan op de knop hieronder! 

Laat de posts naar jou komen!

Bedankt!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page