top of page

5 tips om jouw pr-droom te vervullen

Hoe geef je een boost aan jouw pr-carrière?


Weet je soms niet hoe je aan een pr-carrière moet beginnen? En hoe maak je daar dan een succes van? Met deze 5 tips van Jesse Wynants van Prezly zal jouw pr-droom heel snel uitkomen.


Tip 1: Onderhoud relaties met jouw gatekeepers


Huh, gatekeepers? Wat is dat nu weer? Gatekeepers zijn de personen die jouw boodschap tot bij jouw publiek brengen. Denk maar aan journalisten, influencers … Door een goede relatie te onderhouden met de boodschapper van jouw content zal je sneller de content bij de doelgroep krijgen.


Maar hoe onderhoud je eigenlijk een goede relatie? Wel, volgens Jesse is het belangrijk dat je op zoveel mogelijk manieren connecteert met de gatekeepers. Zo is het medium Twitter zeer belangrijk. Bijna elke journalist is terug te vinden op Twitter. Maak daar gebruik van! Met 1 klik op de knop kan je hen een bericht sturen, wat ze vaak sneller lezen dan e-mails.


Tip 2: Specialiseer


Waar ligt jouw passie? En waar heb jij het grootste netwerk? Dit kan gaan van je goudvissenverzameling tot de fanclub van One Direction. Heb jij een passie voor muziek? Ga er dan mee aan de slag! Heb je een netwerk binnen de onderwijswereld? Contacteer deze mensen en breng ze jouw verhaal. Door te specialiseren en een niche uit te kiezen, zullen de gatekeepers jouw boodschap sneller oppikken.


Tip 3: Creëer een netwerk


Volgens de resultaten van een Prezly enquête bij pr-journalisten heeft ongeveer 92% van deze specialisten de beste resultaten door het onderhouden van goede werkrelaties. Deze werkrelaties bestaan uit ongeveer 10 gatekeepers waarmee een pr-specialist het beste contact heeft. Niet zoveel hé? Maar als je specialiseert en dan een goede relatie onderhoudt met die 10 gatekeepers heb je vaak niet meer nodig.


Tip 4: Wie is hier nou de gatekeeper? Gij of ik?


Goeie vraag? Wie kan het beste de gatekeeper zijn? Wel het antwoord is simpel: beide. Wanneer je zelf een gatekeeper bent dan kan je met relevante content een rechtstreeks contact onderhouden met jouw doelpubliek. Daarnaast is het nog van groot belang dat je de andere boodschappers zeker niet uit het oog verliest. Zij hebben immers een groot bereik bij jouw publiek.


Jesse Wynants illustreert dit met Disney als voorbeeld. Met de release van Disney+ staat de organisatie net iets dichter bij haar publiek. Door nieuwe films rechtstreeks op het platform te plaatsen en niet eerst een première in de cinema te geven, zorgt Disney ervoor dat alle inkomsten rechtstreeks naar de organisatie zelf gaan. De gebruikers van Disney+ moeten een klein bedrag betalen om de film te kunnen zien, maar dit bedrag gaat volledig naar Disney zelf en niet naar de bioscoopketens. Of dit hun grootste bron van inkomsten is? Nee, dat vast niet, maar het is altijd wel mooi meegenomen. En het platform geeft Disney nog meer naamsbekendheid.


Tip 5: Kort, korter, kortst


Ik kan hier een heel lange pitch schrijven over hoe goed mijn blogbericht is en waarom je net mijn blogposts zou moeten lezen, maar dat zou allesbehalve interessant zijn voor de lezer die toch moeite moet doen om zijn aandacht erbij te houden. Stop.


Kijk. Ik ben je kwijt! Die zin was veel te lang. En net zoals ik jou nu net kwijt was, zal je een gatekeeper ook kwijt zijn als je hem of haar een veel te lange tekst stuurt. Als laatste tip gaf Jesse Wynants ons mee dat een korte pitch van slechts 3 zinnen vaak veel overtuigender is dan een pitch van 20 zinnen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de pitch relevant maakt en dat de inhoud die erin staat een meerwaarde kan geven aan een eventuele bijlage.


En nu?


Nu kun jij aan de slag met deze tips en maak je van jouw pr-droom werkelijkheid. Wil je graag meer interessante weetjes over Public Relations? Aarzel dan niet om ook mijn andere blogposts te lezen via deze link.


Kaat Pelkmans

Fijn dat je even langskomt! 

Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Klik dan op de knop hieronder! 

Laat de posts naar jou komen!

Bedankt!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page